Home » In de media » Relax en bewuster omgaan met Sex.

Relax en bewuster omgaan met Sex.

Relax en bewuster omgaan met Sex.

De lange versie van Viva Artikel – Interview met Katja Vermeulen.

Binnen de yoga en meditatie draait het om bewustwording: waarom doe je wat je doet? Dit kan ook worden toegepast in de slaapkamer. Waarom heb je sex? Yogadocent en relatiecoach KatjaVermeulen: Vrijen kan prachtig zijn: als het oprecht en liefdevol is, dan is het een vereniging van twee personen. Maar het kan ook worden gebruikt om een gevoel te onderdrukken of als afleiding, om ruzie met je partner te negeren bijvoorbeeld. Hierdoor ben je niet in het hier en nu en kan je minder genieten van sex. Ook zullen de gevoelens waarvoor je vlucht, er na de sex vaak nog, maar soms kan het vrijen je ook helpen om los te laten en een diepere verbinding met jezelf en je partner te maken. Door een periode van onthouding in te lassen kan je bij jezelf te rade gaan waarom je sex hebt.” Dit heeft de Amerikaanse Allie Borden gedaan: drie maanden lang had zij geen sex. Hierover een boek geschreven: The celibacy project. Ze vertelt:“Sinds mijn zeventiende ben ik met heel veel mannen naar bed geweest en heb ik met nog meer gedate. Maar ik vond geen geluk bij een van hen. Dus ik besloot het roer om te gooien.” Wat niet makkelijk was, want ze miste de sex, maar vooral: aandacht van mannen. Dat was voor mij een eye opener: veel van mijn eigenwaarde hing af van wie mij uit checkte of me oppikte.” Dit verbaast Katja Vermeulen dan ook niet: “Veel mensen zijn zich niet bewust dat ze weinig eigenliefde hebben. Door je opvoeding als je bijvoorbeeld weinig bevestiging van je ouders of omgeving krijgt kan je het gevoel krijgen dat je er minder toe doet. Als je weinig eigenliefde hebt, ben je geneigd die andere helft buiten jezelf te zoeken, terwijl je beter kunt leren om van jezelf te houden, en het ook binnen jezelf terug te vinden” Dit is Allie gelukt: “Aanvankelijk verlangde ik naar die bevestiging, maar ik leerde om gelukkig te zijn zonder een man in mijn leven. En dat tijd doorbrengen met mijn vriendinnen veel bevredigender was dan het bed delen met vreemden,” vertelt Allie. Heb jij wel eens gekeken naar je motieven gekeken om sex te hebben? Wie heeft de controle? Als jij een slaaf bent van jouw verlangen, kan het geen kwaad om sex van je to do lijstje te bannen om de rust te ervaren en de inzichten in je patronen die dat met zich meebrengt.

Bij sex wordt meer uitgewisseld dan lichaamssappen. “Als je gemeenschap hebt, vind er ook een energie uitwisseling plaats,” zegt Katja Vermeulen. En dit kan verschillende uitwerkingen op jou hebben. Voel jij je in plaats van voldaan leeg als je met iemand hebt gevreeën? Dan kan je wel eens niet goed voor jezelf gezorgd hebben of te maken hebben met een energie slurper of blokkade in je lijf. Maar het kan ook andersom, als jij heel geaard bent in tegenstelling tot je partner kan jezelf ook energie nemen en vloeit er energie via jou geaardheid af, zolang je het niet onnodig lang vasthoud is dit niet erg. Of haal jij er erkenning uit om een afvoerputje voor iemand anders te zijn? Dit hangt wel van de persoon af: de een is gevoeliger dan de ander hiervoor?

Wat voel je dan tijdens het vrijen? Als je buikpijn hebt of een dichtgeknepen keel, of heel veel gaat denken aan dingen die niet met vrijen te maken hebben, dan kan dat een teken zijn dat de energie niet goed stroomt en je niet goed met jezelf verbonden bent. Hier zitten namelijk chakra’s, energiepoorten en soms kan je die letterlijk voelen. Voorbeelden van hoe je het in je keel kunt voelen zijn. Bijv. als iemand te dicht bij komt en niet prettig voelt kun je dat in je keel voelen.

Bijv. als je niet uitspreekt wat je werkelijk wilt of voelt, denk bijv als je geen nee zegt maar in plaats daarvan niks of ja zegt tegen je gevoel in, kun je een soort vernauwing of druk in keel voelen. Voorbeelden van hoe je het in je buik kunt voelen zijn bijv. je buik en  of hart kunnen sprongetje maken als je iemand ziet die je raakt omdat je veel voor deze persoon voelt dat kan bij nieuw persoon die je nog niet kent maar ook bij persoon zijn die je al kent.Bijv. Je buik wordt hard op sommige plekken, of je krijgt steken (terwijl je niet rent of sport) vaak ben je dan te vol met indrukken en neem je te weinig rust en heb je te weinig gronding om goed af te vloeien of te ontladen of Bijv. Draaiend gevoel of onrustig gevoel in onderbuik, hier luister je vaak niet naar je intuïtie of doe je iets dat spannend is, je bent nog zoekende wat je nu echt goed of fijn is.

Sex wordt pas vrijen als de man hart openstelt en de vrouw haar liefde kwijt kan, en de vrouw haar vagina/ bekken openstelt en dat de man zijn sexuele energie kwijt kan. Er ontstaat zo een cirkel van energie tussen man en vrouw. Een periode van onthouding kan er ook voor zorgen dat er meer bewustzijn en inzichten komen in de relatie met jezelf en dat er een contact of verdieping in het contact kan komen met je innerlijke man en innerlijke vrouw (innerlijke dualiteiten) die een volwassen persoon in zichzelf draagt. Doordat je ze niet meer naar buiten projecteert of het buiten jezelf zoekt, maar er zelf de verantwoording voor neemt en er eerlijk naar durft te kijken, zonder oordeel en zonder iets te veranderen. En een stap verder het durft, waar nodig te doorvoelen en los te laten. Zo creeer je meer ruimte om de liefde tussen jou en je partner te laten stromen en wordt je elke dat een beetje meer vrediger / gelukkiger mens.

Als twee mensen in liefde lichamelijk bijeenzijn, gaan alle cellen in hun lichaam een beetje sneller trillen. Er ontstaat een gevoel van extase. Je zet de poort open naar een energetisch werkelijkheid waarin alles net wat sneller trilt en waarin je je letterlijk lichter voelt. Na een seksuele vereniging waarin je je op alle niveaus (hart, lichaam, emotie, en mentaal) je met elkaar hebt durven delen, voel je je vredig en vreugdevol tegelijk. Er is een stille extase, je lichaams cellen hebben hebben van de liefde geproefd en je bent er dieper mee verbonden in je bewustzijn. Je bent op dat moment een kanaal geweest voor een goddelijke stroom van liefde die graag door jou en je partner wilde komen en deze energie heeft een buitengewoon respect voor seksualiteit. Sex wordt dan een goddelijke daad, en door bewust en verbonden te vrijen licht en schoon je jezelf op en groei je in bewustzijn. Door te mediteren en yoga te doen open je je individueel voor deze goddelijke en aardse energie hiervoor heb je geen partner nodig. Wat ook interessant kan zijn om te kijken op welke niveaus (hart, lichaam, emoties,en mentaal) je vaak dingen vermijd of moeite hebt je te uiten en daar jezelf in te ontwikkelen en als je durft dit met je partner te bespreken.

Het lijkt tegenstrijdig, zegt Katja Vermeulen maar onthouding en eens bewust kijken naar je patronen, kan je sexleven een nieuwe impuls geven. Hier kun je wel iets extra aan doen om meer inzichten te krijgen: ga mediteren, alleen en/of samen met je partner. “Meditatie zorgt ervoor dat er meer bewustzijn, verdieping en inzichten komen in de relatie met jezelf. Zo creëer je meer ruimte om de liefde tussen jou en je partner te laten stromen.

In haar praktijk kun je met bovengenoemde thema’s samen met je partner of individueel via de yoga en meditatie aan de slag. Kijk voor info www.yogaweek.nl of www.katjavermeulen.nl

Viva artikel – Relax zonder sex ( 2015)

Comments are closed.